Cooking Class Luang Prabang Laos

Iedereen die ons een beetje kent weet dat we dol zijn op lekker eten en op lekker koken. Wat eten betreft zitten we in Laos helemaal goed. De mensen kunnen hier superlekker koken. (Zie ook onze eerdere blog.) Het is een hele onbekende keuken en daarom extra leuk voor ons om te ontdekken.

Afgelopen dinsdag hebben we een kookles gevolg bij Tamarind. Een eetcafe in Luang Prabang dat gerund wordt door een Australische en een Laotiaan. We waren met z’n zevenen. Een Nederlands stel, een Portugese, een Braziliaanse en een Australier. We begonnen met een tuk tuk ritje naar de markt. Niet de markt waar wij zelf al een paar keer geweest zijn, maar de echte local market iets buiten de stad. Je kijkt je ogen uit! Onze chef Joy heeft vanalles uitgelegd over de eetgewoontes en producten die de Laotianen gebruiken. (waarschuwing: mensen met een zwakke maag kunnen beter niet verder lezen)

In Laos gebruiken ze veel verse kruiden zoals basilicum, munt, koriander, lente-ui en citroengras. Het groente en fruit gedeelte bestaat uit allemaal groene bergjes. Prachtig om te zien. Onze kok legt vanalles uit en we proeven hier en daar wat. We hebben een soort kokosrijst poffertje met pompoen en ui op. Heerlijk!

Verder hadden we al een heleboel eieren op de markt in het centrum gezien. Hele stapels eieren waar met viltstift nummertjes opgeschreven zijn. Hmm… strange… Kijk en dan is het handig dat je lokale kok bij je hebt. (En hier begint het zwakke maag gedeelte.)  Die eieren zijn bevruchte eieren die gekookt worden. Met andere woorden: kippenfoetus. Die cijfers geven aan hoe ver het kippetje al gegroeid is. Grappig genoeg is dit iets dat overgewaaid is uit China en Vietnam en niet echt een lokaal iets is. En dan een wandeling over de visafdeling. Vissaus ken je misschien wel uit Vietnam of Thailand. Laos heeft hier ook een variatie op. Paa Deck. Dat maken ze door rotte vis een jaar te laten staan. Het gevolg is een emmer met bruine drap. Volgens de kok herken je goede vissaus aan het gebrek van vliegen. Als er geen vliegen op zitten is het goede vissaus. Goed om te weten!
Alle vis is hier vers. En vers betekent levend. Er staan grote teilen met vis die je nat spetten als je voorbij loopt. Joy de kok vertelde dat er in de Mekong nog maar weinig vis zit en dat veel vis tegenwoordig van kwekerijen komt.

En dan de vleesafdeling. Alle stukken van een beest zie je hier liggen. Kippenvoetjes, varkensstaartjes, varkenshoeven, waterbuffelpoten. Hele varkenskoppen met het haar nog op de snuit, een koeientong. Maar wat toch wel het meest indrukwekkend was, was een compleet waterbuffelkalfje dat op een tafel lag. Of eigenlijk was het een foetus. Laten we het er maar op houden dat het een doodgeboren kalfje was, ik heb er niet naar gevraagd. Best indrukwekkend allemaal. Maar laten we wel even eerlijk zijn. Alle mooi verpakte stukjes vlees in de koeling bij Albert Heijn zijn ook ooit levende beesten geweest. Beesten die het denk ik een stuk minder goed hebben gehad dan de beesten die wij op deze markt hebben gezien.

Okee, terug naar de cooking class. Met de tuk tuk zijn we verder de stad uit gegaan en zijn we afgezet bij de kookschool. Die ligt heel mooi gelegen in een tuin aan de rivier. We begonnen met een dip jeow bong. Een dip waar je balletjes kleefrijst in dipt. Zeg maar onze bitterballen met mosterd J.
Iedereen mocht de verhoudingen zelf bepalen waardoor we uiteindelijk 7 verschillende dips hadden. Grofweg gaat er het volgende in. Geroosterde aubergine of tomaat, limoensap, knoflook, sjalotjes, groene en rode pepertjes, vissaus (de echte Lao style), limoenblad en sereh. En dan pak je met je hand een beetje sticky rice en rol je dat tot een balletje. Dat balletje dip je dan in de jeow bong. Lekkerrrrr.

Volgende op het menu is mok paa. Vis in bananenbladeren. Hiervoor maak je een lekker prutje van knoflook, sjalotjes, sereh, limoenblad en dat vouw je in je bananenblad.

Daarna hebben we iets gemaakt wat echt superlekker was. Gevulde cirtoengras stengels. Hoe verzin je het! Best kunstig om te maken ook. Je moet het stengeltje insnijden zodat er een soort maandje ontstaat. Dat vul je met kippengehakt, knoflook en kruiden. Vervolgens haal je ze door het ei en fituur je ze. Echt onwijs lekker. We hebben ook nog een stoofpotje gemaakt en we konden zelf kiezen welk vlees we erin wilden doen. Wij kozen heel avontuurlijk voor hertenvlees dat speciaal geprepareerd is. Dit vonden we niet zo’n succes achteraf. Het smaakte een beetje typisch…

Als toetje maakten we paarse sticky rice met kokos, tamarinde saus en vers fruit. Met z’n allen hebben we ons maaltje gegeten in de tuin en natuurlijk met een Beer Lao erbij. Wie weet binnenkort ook in NL te krijgen: http://www.beerlao.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *