Taiwan

Tijd om Vietnam te verlaten. Onze reis door dit mooie land zit er op. We hebben 27 dagen doorgebracht hier en Jaspers verjaardag en de cruise in Halong Bay lijkt al weer heel lang geleden. Van te voren twijfelden we nog over Vietnam. Echt waar! Toen we op Bali waren hebben we nog over alternatieven nagedacht. We kwamen maar niet uit de route en welke plekken we wilden bezoeken. We lazen zoveel mitsen en maren, lange reistijden en net niet ervaringen. We zijn heel blij dat we toch gegaan zijn. We genoten van het knusse, hectische Hanoi, de mooie tocht door de wateren van Halong Bay, het sfeervolle Hoi An. Phu Quoc viel als strandbestemming tegen, maar het lokale leven en het zwembad maakten dat weer goed. En Ho Chi Min/Saigon was een mooie afsluiter van Vietnam.

Vandaag vliegen we naar Taipei. Taiwan ligt pal op de route naar Japan, dus een mooie tussenstop. We zijn erg nieuwsgierig naar Taiwan. Al zijn er ‘per ongeluk’ wel eens in Taiwan geweest. Als doorgewinterde reiziger durf ik dit bijna niet te vertellen… In 2012 vlogen we na 3 weken Japan vanaf Fukuoka via Hong Kong terug naar huis. Op de borden op Fukuoka Airport zagen we alleen geen vlucht naar Hong Kong. Wel eentje naar Taipei op hetzelfde tijdstip. Bleek dus dat we een een tussenstop hadden in Taipei! Dat hadden we totaal niet door gehad bij het boeken van de vlucht. En zo brachten we dus een uurtje door op de luchthaven van Taipei. Ik weet nog dat ik bij de souvenirs op de airport mijzelf afvroeg wat het verhaal er achter was en hoe de rest van het land zou zijn.

Nu 6 jaar later, gaan we dus ‘echt’ naar Taiwan. Om 8 uur bestelden we een Grab taxi om ons naar de airport te brengen. Voor de laatste keer analyseerden we het verkeer van de straten van Saigon. Het blijft wonderlijk hoe al deze brommers en auto’s zonder brokken langs elkaar heen zoefen. Onze analyse is dat de Vietnamezen heel goed zijn in anticiperen in het verkeer. Ze houden veel meer rekening met elkaar en gebruiken de ruimte die er is optimaal.

We dropten onze tassen en gingen door de douane. We moesten nog even wachten of onze tas er niet uitgepikt zou worden, wat niet het geval was. De meeste reizigers checken hier ook heel veel kartonnen dozen in. Vraag mij elke keer af wat er allemaal in zit.

Achter de douane dronken we nog een kopje koffie en spendeerden we onze laatste dongs. De jongens kregen allebei een houten autootje om mee te spelen. Af en toe kopen we een nieuw speelgoedje  voor ze en daar zijn ze dan weer uren zoet mee.

We mochten aan boord. Deze keer zitten we met z’n vieren op een rij in het midden. Elke stoel heeft zijn eigen tv’tje, dus de jongens keken lekker tv. De afgelopen dagen mochten ze geen filmpjes op tv of telefoon kijken van ons. Vaak heerlijk makkelijk om ze even zoet te houden, maar des te vaker ze mogen kijken, des te meer ze er om zeuren. Even een pauze dus. Aan boord konden ze nu paw patrol, peppa pig en SpongeBob kijken. Stijn heeft nog even een tukje gedaan, maar Jasper keek wel uit. Die hield ze ogen goed open nu hij filmpjes mocht kijken.

Na ruim 3 uur vliegen landden we in Taipei. Door de douane gaan duurde wat langer deze keer. Aan boord werd ons verteld dat we per familie maar 1 immigratieformulier hoefde te vullen. Dat klopte dus niet. We moesten er voor ieder een hebben. Dat is al de tweede keer deze reis dat aan boord wordt gezegd dat 1 formuliertje genoeg is. Voortaan vullen we er gewoon standaard 4 in.

Voordeel was wel dat onze bagage al op de band lag in de tussentijd. Even onze pocket WiFi ophalen en op zoek naar de metro. Taxi’s zijn hier ook niet heel duur, maar een ritje van de airport naar het centrum kost toch €40. Sinds 2017 rijdt een metro van de aankomsthal naar het stadscentrum. Dit ritje kost bij elkaar €8 voor ons vieren. We hebben wel weer zin in een reisje en besluiten met de metro te gaan. Het was inderdaad heel erg makkelijk. We moesten wel een keer overstappen en dat was een flink stuk lopen, maar Stijn zat in de draagzak en Jasper liep braaf mee aan het handje. Met de bagage slepen lukte ook goed, al begon de avondspits net, dus was het wat druk. Grappig is dat mensen hier meteen opstaan voor je als je met kleine kinderen reist. Twee oudere dames stonden meteen op toen we binnenkwamen zodat Jasper, Stijn en ik konden zitten. Onderweg valt ons op hoe groen Taipei is. De stad lijkt wel midden in de jungle te liggen.

Na ongeveer een uurtje waren we bij ons appartement, waar we werden opgewacht door John. Een Amerikaan die met een Taiwanese is getrouwd en sinds 10 jaar hier woont. Voor een neef verhuurt hij dit appartement. Het is een heel gedateerd gebouw, maar het appartementje is prima. We zitten midden in de wijk Xinji, vlakbij de Taipei 101 toren. Met 91 verdiepingen een van de hoogste gebouwen ter wereld. Vlakbij de metro en om ons heen allemaal winkels en restaurantjes. Hier hebben we geen taxi’s nodig om ergens te komen.

Vlakbij onder de grond zou een supermarkt moeten zitten. Ik heb een rondje gaan lopen om er achter te komen dat hij echt recht onder ons appartement zat. Voor de jongens kookten we wat pasta en Maarten is later voor ons wat te eten gaan halen. De keuze is reuze in deze wijk en het werd een Indiase curry. De rest van de avond verdiepten we ons in wat er voor leuks te doen is in Taipei. Het lijkt erop dat we tijd te kort gaan komen!

Een gedachte aan “Taiwan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *